GPT-4 Çıktı! N’olacak şimdi?

  • 2023.03.19
  • ALL
GPT-4 Çıktı! N’olacak şimdi?

Help Steps’in başlattığı iyilik hareketine katılıp yatırım yapmak isterseniz: http://bit.ly/helpsteps-fonangels (iş birliği)

Tim Urban yeni çıkan kitabında dünya tarihini 1000 sayfalık bir kitaba benzetmiş. Her sayfasında 250 yıllık tarihin yazılı olduğu bir kitap! Sonra da bu kitabın ilk 999 sayfasıyla son sayfasını kıyaslayan bir tablo yapmış. Bu kitapla, onun son sayfası arasında inanılmaz bir fark var. İlk 999 sayfa boyunca nüfusumuz hep 1 milyarın altındaydı. 1770’li yıllardan itibaren başlayan bu son sayfada 8 milyarı geçtik. Bu kitap boyunca bir yerlere ulaşabilmek için kendi ayaklarımızı ya da atların, develerin sırtına binerek onların ayaklarını kullandık. Son sayfada önce buharlı gemileri, trenleri; sonra uçakları, otomobilleri ve en sonunda da roketleri icat edip Ay’a ayak bastık. Bu sayfalar boyunca elektrik diye bir şey yoktu ki elektrikli otomobillerden filan söz edelim, bildiğin ateşle yemek pişirip, mum ışığında çalışıyorduk. Günlük yaşamda kullandığınız elektrikle çalışan tüm şeyleri bir düşünün, işte elektriğin kendisiyle beraber onların hepsi de bu son sayfanın son paragrafında icat edildi.
Ben bu benzetmeyi biraz daha ileriye götürmek istiyorum şimdi. Son 250 yıllık tarihi anlatan bu son sayfayı 250 sayfalık bir kitap haline getirsek. Onun son sayfasında neler yazardı biliyor musunuz? DALL-E, ChatGPT, Whisper, Point-E, ChatGPT Plus ve GPT-4. Bunlar son 1 yılda bile değil, geçen yaz Ağustos ayından bugüne 8 ayda meydana gelen sadece yapay zekaya ilişkin teknolojik gelişmelerden sadece bazıları. Çünkü bunlar sadece bir organizasyon tarafından “OpenAI”dan gelen yenilikler.
Hayır, buraya OpenAI övmeye gelmedik. Hatta son zamanlarda biraz bozdukları için yeri geldiğinde söveceğiz, kendi üslubumuzca 🙂 Ama bu “kitap ve onun son sayfası” benzetmesini de öylesine yapmıyorum. İçinde bulunduğumuz zamanlar çok farklı zamanlar. Sadece geçen hafta her gün en az bir yeni gelişme duyuruldu. Bunları iyi okuyabilmemiz gerekiyor. Ve bu satırlara en son eklenen “GPT-4 kelimesi” onun altını çizmemizi, daha bir dikkatli okuma yapmamızı gerektiriyor.
Evet, biz daha ChatGPT ile ne yapacağımızı şaşırmış bir şekilde bakınırken, yapay zekanın 17 farklı denemesini daha yeni yapmışken, GPT-4 üçüncü ayın 14’ünde yani Pi gününde tanıtıldı. Daha 24 saat geçmeden çarpıcı örnekleri ortaya çıkmaya başladı. Peçeteye bakıp, web sitesi yapıyor. Daha ne olsun? Bu videoda buna benzer örnekleri görmekle kalmayacağız aynı zamanda 96 sayfalık teknik dokümantasyonundaki ince ayrıntıları yakalayacağız. Çünkü artık “yapay zekada yeni bir sayfa” açıldı.

OpenAI GPT-4 için “insan seviyesi bir performansa sahip, mükemmel mi, değil, ama zaten sen de mükemmel değilsin” diyor. Zaten OpenAI bu pazarlamacı ağzıyla daha pek çok şey söylüyor. Son zamanlarda pek bir değişti. Adı üstünde “Open” yani Açık Yapay Zeka olarak başlamışlardı bu işe. Kâr amacı gütmeyen bir organizasyondu ve yapay zekanın ticari kaygılarla zarar verici olmasının önüne geçmeye çalışıyorlardı. Hatta kurucuları arasında Elon Musk da vardı ama sonradan ayrıldı. Şimdilerde “keşke ayrılmasaydım” diye hayıflanıyor olabilir. Çünkü “nasıl oluyor da 100 milyon dolar bağışladığım kâr amacı gütmeyen bu kuruluş 30 milyar dolarlık piyasa değeri olan bir şirket haline geldi?” diye soruyor. Bence kendisi de gayet iyi biliyor bu sorunun yanıtını, çünkü o da Walter White gibi gözümüzün önünde başka bir şeye dönüştü.
Peki biz bu sorunun cevabını bulabilir miyiz? Ben GPT-4’e sordum. Henüz kendisinin yeni sürümünün çıktığından bile haberi yok. “Öz farkındalık” sahibi değil hala. Ama bir çok konuda epeyce bir yenilik var.
YENİLİKLER
Yaratıcılık, görsellik ve uzunluk konularında kendini geliştirmiş.
Yaratıcılık örneklerini daha önce de göstermiştim. Şarkı besteleme, senaryo yazma veya birinin yazma stilini öğrenme gibi yaratıcı ve teknik yazma görevlerini yapabildiğini biliyoruz. Bununla ilgili Sindirella masalından bir örnek veriyorlar. Masalın özetini istiyorlarondan ama şöyle bir şartla: her kelimesi alfabenin A’dan Z’ye bir harfiyle başlayacak ve bir daha tekrar etmeyecek şekilde özetle. Kim neden böyle bir istekte bulunsun bilinmez ama bu isteği yine de yerine getiriyor.
ChatGPT ve GPT-3.5’ten sadece yazarak bir şeyler isteyebiliyorduk, bu yeni sürüm görselleri de bir input olarak kabul ediyor.
Yazı girişlerinin uzunluğu arttırılmış. Artık 25000 kelimelik girişler yapabiliyoruz. Yani yaklaşık 100 sayfalık bir kitabı veriyorsunuz ve onun içinden herhangi bir şey isteyebiliyorsunuz.
Bu yeniliklerin yanı sıra bir de geliştirmeler var. Makine öğrenmesinde doğruluğu ölçen testler İngilizce olarak yapılıyor. Çünkü bu makineler en çok İngilizce kaynaklardan öğreniyor. İşte bu kez 57 farklı kategoride 14000 çoktan seçmeli soruyu farklı dillerde sormuşlar. En büyük doğruluk oranına sahip diller arasında %80’le Türkçe de var. En başarılı dil %85.5 doğruluk oranıyla hala İngilizce ama aralarında Türkçe’nin de bulunduğu başka dillerde de büyük bir hızla yeteneklerini geliştiriyor.

ALLカテゴリの最新記事