OpenAI, ChatGPT’nin patronu Sam Altman’ı Neden Kovdu?

  • 2023.11.19
  • ALL
OpenAI, ChatGPT’nin patronu Sam Altman’ı Neden Kovdu?

Geçtiğimiz Cuma akşamı, ABD’de borsalar kapandıktan sonra teknoloji dünyasında son yılların en beklenmedik olaylarından biri gerçekleşti. ChatGPT, Dall-e gibi yapay zekanın en ileri örneklerini geliştiren Open AI’ın kurucusu ve CEO’su Sam Altman kovuldu. Haber önüme düşünce ister istemez 1 Nisan mı diye kontrol etmek zorunda kaldım. Ama hayır gerçekten de kovulmuştu. 1 saat sonra diğer kurucu ve başkan Greg Brockman da istifa ettiğini duyurdu.
İnanılmaz ani ve sıradışı bir şekilde gerçekleşen bu gelişmeler Silikon Vadisi ve teknoloji çevrelerinde şok etkisi yarattı. Bir zamanlar Steve Jobs’ın kendi kurduğu Apple’dan atılmasına benzer bir hikaye çok daha geniş ölçekli ve sert bir şekilde gerçekleşti. Çünkü yapılan açıklamada yönetim kurulunun kapsamlı bir inceleme sürecinin ardından bu kararı verdiği yazılmış. Kovulan CEO Sam Altman’ın yönetim kuruluyla iletişiminde tutarlı olmadığı ve yönetim kurulunun sorumluluklarını yerine getirme yeteneğini engellediği sonucuna varmış. PR diliyle yumuşatılmış olmasına rağmen oldukça sert bir açıklama bu ve resmen bazı şeyleri gizlediği ve yalan söylediği gibi imalarda bulunuyor. Diyor ki: “Yönetim kurulunun artık Sam Altman’ın OpenAI’yı yönetme yeteneğine güveni kalmadı.”
Takip ettiğim Twitter, Signal ve Slack gibi bir takım platformlarda böyle ani bir kararın muhtemel nedenlerine dair spekülasyonlar aldı başını gitti. Çünkü gerçekten de hiç kimsenin beklemediği böyle bir karar, iş dünyasında bir çeşit arkadan bıçaklanmaya eşdeğer bir tonda görüldü. Yani bir “sen de mi Brütüs” vakası. Peki Brütüs kim diyeceksiniz, ona az sonra geleceğim.
Benim bu videoda söyleyeceklerim de dahil olmak üzere kimsenin söylediklerinin ne kadar doğru olduğunu bilmiyoruz. Çünkü Open AI’ya milyarlarca dolar yatırım yapmış Microsoft yetkilileri bile konuyu neredeyse bizimle birlikte öğrendi. Diğer şirketlerden teknoloji yöneticileri, ortaklar ve yatırımcılar, kıdemli teknoloji gazetecileri veya anonim olarak içeriden bilgi veren kişiler bile doğru düzgün bunun sebebini izah edemiyor. Açıklamadan bir saat sonra, kovulan eski CEO Altman bu habere oldukça sakin görünümlü bir tepki veren bir tweet attı:
“OpenAI’da geçirdiğim zamandan çok keyif aldım. Kişisel olarak dönüştürücüydü, umarım dünya için de biraz öyledir. En çok da yetenekli insanlarla çalışmaktan zevk aldım. Sonraki adım için daha fazlasını söyleyeceğim.”
İşte bu tepkinin hemen ardından, Greg Brockman da bir tweet attı: “bugünkü haberlerden sonra istifa ediyorum.”
Her ikisinin de bu kamuoyu karşısındaki tepkilerindeki şaşkınlık hissi belki de en şaşırtıcı yön. Çünkü onlar da kovulmalarından dünyanın geri kalanıyla aynı anda haberdar olmuş gibi gözüküyorlar. Zaten bu olaydan saatler önce biri bir etkinlikte şirketi adına konuşma yapıyordu, diğeri de yeni gelişmeleri müjde veren tweet’ler atıyordu.
Bu videoda kim kimi işten attı, nasıl taht oyunları dönüyor bunu bir analiz etmeye çalışalım.

ALLカテゴリの最新記事